A vitaminok szerepe a daganatos betegek diétás ellátásában

Mikrotápanyagok az onkológiai beavatkozásban


Sok rákbeteg fordul a táplálék-kiegészítőkhöz, köztük az olyan antioxidánsokhoz, mint a szelén, a C-vitamin és a D-vitamin, mivel ezeket rákellenes és antitoxikus szereknek tekintik. A felhasználási arány 30% és 90% között mozog, gyakran a kezelőorvos tudta nélkül. Aggályok merülnek fel a kemoterápia és a sugárterápia hatékonyságának esetleges befolyásolásával kapcsolatban. A legújabb tanulmányok azonban azt vetítik előre, hogy a mikrotápanyagok, például a szelén beépítése fokozhatja a kezelés tolerálhatóságát, javíthatja a betegek megfelelőségét (compliance) és csökkentheti a kezelés megszakítását. A táplálék-kiegészítés egyénre szabása az étrend, a genetika, a daganattípus és a kezelések alapján előnyös lehet a betegek meghatározott csoportjai számára. A legfontosabb ajánlás, hogy a klinikusok nyílt párbeszédet folytassanak a betegekkel a táplálék-kiegészítőkről, és hiteles forrásokból származó, személyre szabott tanácsot adjanak.

Forrás: Gröber U, Holzhauer P, Kisters K, Holick MF, Adamietz IA. Micronutrients in oncological intervention. Nutrients. 2016 Mar 12;8(3):163. doi: 10.3390/nu8030163. PMID: 26985904; PMCID: PMC4808891.


Többszörös antioxidáns vitaminok nagy dózisai: alapvető összetevők a standard rákterápia hatékonyságának javításában


Az antioxidánsoknak nemcsak a rák megelőzésében lehet szerepe, hanem rejtett erőforrást tartalékolnak az onkológiai gyakorlat számára is. Míg számos tanulmány a prevencióra összpontosított, a tudomány kevesebb figyelmet szentelt arra, hogy ezen tényezőknek a rák kezelésében betöltött szerepét is feltárja. Alapos in vitro és korlátozott in vivo vizsgálatok azt mutatják, hogy az antioxidánsok, mint például az A-vitamin, az E-vitamin, a C-vitamin összetett mechanizmusokon keresztül képesek kiváltani sejtdifferenciálódást és növekedésgátlást mind állati, mind humán rákos sejtvonalakon. Ezek a mechanizmusok magukban foglalják a protein kináz C-aktivitás gátlását, az adenilát-cikláz-aktivitás modulálását, a génexpresszió befolyásolását (c-myc, H-ras, E2F), valamint a transzformáló növekedési faktor-béta és a p21 gének indukálását.

Laboratóriumi vizsgálatokban az antioxidáns vitaminok, önmagukban vagy kombinációban, fokozták a rákterápiák, köztük a sugárkezelés, a kemoterápia, a hipertermia és a biológiai válaszmódosítók növekedést gátló hatását. Ezenkívül ezek a vitaminok csökkenthetik a standard tumorterápiás szerek toxicitását. A rákkutatók ezért azt javasolják, hogy az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrend tovább erősítheti a rákterápiás szerek hatékonyságát olyan mechanizmusok révén, mint a vajsavtermelés fokozása, és a potenciális mutagének megkötése a gyomor-bélrendszerben, amely a növekedést elősegítő szerek csökkent szintjével társul.

A szerzők által javasolt álláspont, hogy több antioxidáns vitamin kombinációja, valamint az étrend és az életmód módosítása fokozhatja mind a standard, mind a kísérleti rákterápiák hatékonyságát.

Forrás: Prasad KN, Kumar A, Kochupillai V, Cole WC. High doses of multiple antioxidant vitamins: essential ingredients in improving the efficacy of standard cancer therapy. J Am Coll Nutr. 1999 Feb;18(1):13-25. doi: 10.1080/07315724.1999.10718822. PMID: 10067654.