Shiitake gomba

A Shiitake ehető gomba, amely Kelet-Ázsiában őshonos. Sárgásbarna vagy sötétbarna színű, sapkájuk 5 és 10 cm között nő. Míg általában zöldségként fogyasztják, a Shiitake olyan gombák, amelyek természetesen pusztuló keményfán nőnek. A Shiitake körülbelül 83%-át Japánban termesztik, bár az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Kínában is termelik (1).

Megtalálható frissen, szárítva, vagy különféle étrend-kiegészítőkben.

  • Elősegítheti a szív egészségét
  • Erősítheti az immunrendszert
  • Segíthet a rák elleni küzdelemben
  • Ígéretes antibakteriális és vírusellenes hatás
  • Erősítheti a csontokat

Elősegítheti a szív egészségét

A Shiitake gomba javíthatja a szív egészségét. Például három olyan vegyületük van, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet (3, 6, 7):

  • Eritadenin. Ez a vegyület gátolja a koleszterintermelésben szerepet játszó enzimet.
  • Szterolok. Ezek a molekulák segítenek megakadályozni a koleszterin felszívódását a bélben.
  • Béta-glükánok. Ez a fajta rost csökkentheti a koleszterinszintet.
  • Egy magas vérnyomású patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a shiitake por megakadályozza a vérnyomás emelkedését (8).
  • Egy magas zsírtartalmú étrenddel táplált laboratóriumi patkányokon végzett vizsgálatban kimutatták, hogy azoknak, akik Shiitakét kaptak, kevesebb zsír keletkezett a májukban, kevesebb lepedék keletkezett az artériák falán, és alacsonyabb a koleszterinszint, mint azoknál, akik nem ettek gombát (9). Mégis, ezeket a hatásokat humán vizsgálatokban kell megerősíteni, mielőtt bármilyen szilárd következtetést le lehetne vonni.

Erősítheti az immunrendszert

A Shiitake segíthet az immunrendszer erősítésében is.

Egy tanulmány naponta két szárított Shiitake-t adott az embereknek. Egy hónap elteltével immunmarkereik javultak, és gyulladásuk szintje csökkent (10). Ez az immunhatás részben a Shiitake gombában található egyik poliszacharidnak köszönhető (11).
Míg az emberek immunrendszere hajlamos gyengülni az életkorral, egy egereken végzett vizsgálatban azt találták, hogy a Shiitakéből származó táplálék-kiegészítő segített megfordítani az immunrendszer életkorral összefüggő hanyatlását (12).

Segíthet a rák elleni küzdelemben

A Shiitake gombákban található poliszacharidok rákellenes hatással is bírhatnak (13, 14). Például a lentinan poliszacharid segít a daganatok elleni küzdelemben azáltal, hogy aktiválja az immunrendszert (15, 16).

  • A lentinanról kimutatták, hogy gátolja a leukémiás sejtek növekedését és terjedését (17).
  • Kínában és Japánban a lentinán injekciós formáját a kemoterápia és más főbb rákkezelések mellett használják gyomorrákos betegek immunfunkciójának és életminőségének javítására (18, 19).
  • A bizonyítékok azonban nem elegendőek annak megállapítására, hogy a Shiitake gomba fogyasztása hatással van-e a rákra.

Egyéb lehetséges előnyök

A Shiitake gomba segíthet a fertőzések leküzdésében és a csontok egészségének javításában is.

Ígéretes antibakteriális és vírusellenes hatás

  • A Shiitake számos vegyülete antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatással rendelkezik (18, 20). Az antibiotikum-rezisztencia növekedésével egyes tudósok fontosnak tartják a shiitake antimikrobiális potenciáljának feltárását (21). Ennek ellenére, bár az izolált vegyületek kémcsövekben antimikrobiális hatást mutatnak, a Shiitake fogyasztása valószínűleg nem lesz hatással az emberek vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzéseire.

Erősítheti a csontokat

  • A Shiitake gomba a D-vitamin egyetlen természetes növényi forrása. A szervezetnek D-vitaminra van szüksége az erős csontozat felépítéséhez, de nagyon kevés élelmiszer tartalmazza ezt a fontos tápanyagot. A gombák D-vitamin szintje a termesztés módjától függően változik. Ha UV-fénynek vannak kitéve, magasabb szintje fejlődik ki bennük ez a vegyület. Egy vizsgálatban az alacsony kalcium- és D-vitamin-tartalmú diétával táplált egereken csontritkulás tünetei jelentkeztek. Összehasonlításképpen, azok, akik kalcium- és UV-fényhatású Shiitake-t kaptak, nagyobb csontsűrűséggel rendelkeztek (22). Ne feledje azonban, hogy a Shiitake D2-vitamint tartalmaz. Ez egy gyengébb forma a D3-vitaminhoz képest, amely a zsíros halakban és néhány más állati eredetű élelmiszerben található.

Irodalom:

1. Royse, Daniel & Schisler, Lee & Diehle, Douglas. (1985). Shiitake Mushrooms Consumption, Production and Cultivation. Interdisciplinary Science Reviews. 10. 329-335. 10.1179/030801885789820544.

3. Eva Guillamón, Ana García-Lafuente, Miguel Lozano, Matilde D´Arrigo, Mauricio A. Rostagno, Ana Villares, José Alfredo Martínez. Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases. Fitoterapia, Volume 81, Issue 7, 2010, Pages 715-723.

6. Phillips KM, Ruggio DM, Horst RL, Minor B, Simon RR, Feeney MJ, Byrdwell WC, Haytowitz DB. Vitamin D and sterol composition of 10 types of mushrooms from retail suppliers in the United States. J Agric Food Chem. 2011 Jul 27;59(14):7841-53. doi: 10.1021/jf104246z. Epub 2011 Jun 23. PMID: 21663327.

7. Bak WC, Park JH, Park YA, Ka KH. Determination of Glucan Contents in the Fruiting Bodies and Mycelia of Lentinula edodes Cultivars. Mycobiology. 2014 Sep;42(3):301-4. doi: 10.5941/MYCO.2014.42.3.301. Epub 2014 Sep 30. PMID: 25346611; PMCID: PMC4206800.

8. Kabir Y, Yamaguchi M, Kimura S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987 Oct;33(5):341-6. doi: 10.3177/jnsv.33.341. PMID: 3443885.

9. Yang H, Hwang I, Kim S, Hong EJ, Jeung EB. Lentinus edodes promotes fat removal in hypercholesterolemic mice. Exp Ther Med. 2013 Dec;6(6):1409-1413. doi: 10.3892/etm.2013.1333. Epub 2013 Oct 8. PMID: 24255670; PMCID: PMC3829752.

10. Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391. Epub 2015 Apr 11. PMID: 25866155.

11. Xu X, Yang J, Luo Z, Zhang X. Lentinula edodes-derived polysaccharide enhances systemic and mucosal immunity by spatial modulation of intestinal gene expression in mice. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2068-80. doi: 10.1039/c4fo01192a. PMID: 26034783.

12. Xu X, Yang J, Ning Z, Zhang X. Lentinula edodes-derived polysaccharide rejuvenates mice in terms of immune responses and gut microbiota. Food Funct. 2015 Aug;6(8):2653-63. doi: 10.1039/c5fo00689a. Epub 2015 Jul 2. PMID: 26135107.

13. Huang X, Nie S. The structure of mushroom polysaccharides and their beneficial role in health. Food Funct. 2015 Oct;6(10):3205-17. doi: 10.1039/c5fo00678c. PMID: 26345165.

14. Xu T, Beelman RB, Lambert JD. The cancer preventive effects of edible mushrooms. Anticancer Agents Med Chem. 2012 Dec;12(10):1255-63. doi: 10.2174/187152012803833017. PMID: 22583406.

15. Xin Meng, Hebin Liang, Lixin Luo. Antitumor polysaccharides from mushrooms: a review on the structural characteristics, antitumor mechanisms and immunomodulating activities. Carbohydrate Research. Volume 424, 2016, Pages 30-41.

16. Xu X, Yan H, Tang J, Chen J, Zhang X. Polysaccharides in Lentinus edodes: isolation, structure, immunomodulating activity and future prospective. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(4):474-87. doi: 10.1080/10408398.2011.587616. PMID: 24236998.

17. Patel S, Goyal A. Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review. 3 Biotech. 2012 Mar;2(1):1-15. doi: 10.1007/s13205-011-0036-2. Epub 2011 Nov 25. PMID: 22582152; PMCID: PMC3339609.

18. Lindequist U, Niedermeyer TH, Jülich WD. The pharmacological potential of mushrooms. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Sep;2(3):285-99. doi: 10.1093/ecam/neh107. PMID: 16136207; PMCID: PMC1193547.

19. Ina K, Kataoka T, Ando T. The use of lentinan for treating gastric cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jun;13(5):681-8. doi: 10.2174/1871520611313050002. PMID: 23092289; PMCID: PMC3664515.

20. Kuo-Hsiung Lee, Susan L. Morris-Natschke, Xiaoming Yang, Rong Huang, Ting Zhou, Shou-Fang Wu, Qian Shi, Hideji Itokawa. Recent progress of research on medicinal mushrooms, foods, and other herbal products used in traditional Chinese medicine. Journal of Traditional and Complementary Medicine, Volume 2, Issue 2, 2012, Pages 1-12.

21. Chowdhury M, Kubra K, Ahmed S. Screening of antimicrobial, antioxidant properties and bioactive compounds of some edible mushrooms cultivated in Bangladesh. Ann Clin Microbiol Antimicrob. 2015 Feb 7;14:8. doi: 10.1186/s12941-015-0067-3. PMID: 25858107; PMCID: PMC4328533.

22. Lee GS, Byun HS, Yoon KH, Lee JS, Choi KC, Jeung EB. Dietary calcium and vitamin D2 supplementation with enhanced Lentinula edodes improves osteoporosis-like symptoms and induces duodenal and renal active calcium transport gene expression in mice. Eur J Nutr. 2009 Mar;48(2):75-83. doi: 10.1007/s00394-008-0763-2. Epub 2008 Dec 17. PMID: 19093162.