Az Enedna Medical ortomolekuláris koncepciója

Linus Pauling amerikai kémikus, biokémikus és békeaktivista a 20. század egyik legnagyobb hatású tudósa volt. Munkásságával jelentős mértékben hozzájárult a kvantumkémia és a molekuláris biológia területéhez. Pauling egyik tudományos elmélete a mikrotápanyag-hiányok és a betegségek közötti összefüggésről szól. Pauling alkotta meg az ortomolekuláris kifejezést, ami azt jelenti, hogy a megfelelő molekulák a megfelelő arányokban. Pauling ortomolekuláris koncepciója a mikrotápanyagok nagy dózisú szedésének az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt vált ismertté, és meghatározó hatást gyakorolt a táplálkozástudományra és az olyan speciális gyógyászati célú élelmiszerek kifejlesztésére, mint az Enedna Medical.

Pauling ortomolekuláris koncepciója az emberi szervezetben normális esetben optimális mennyiségben jelen lévő anyagoknak a betegségek megelőzésében és kezelésében való alkalmazására vonatkozik. Azzal érvelt, hogy a mikrotápanyagok, mint például a C-vitamin vagy aszkorbinsav terápiás hatással lehetnek különböző fajtájú és súlyosságú betegségek, többek között a megfázás (nátha) vagy éppen a rák bizonyos típusainak kezelésében.

Linus Pauling szerint a mikrotápanyagok, különösen a vitaminok optimális mennyisége terápiás hatással bírhat és hozzájárulhat az általános egészséghez. Bár néhány konkrét állítását kritika érte, Pauling érdekérvényesítő képessége szerepet játszott abban, hogy felkeltse a tudományos érdeklődést a nagy dózisú tápanyagkiegészítés lehetséges egészségügyi előnyei iránt.

Linus Pauling 1954-ben kémiai Nobel-díjat kapott a kémiai kötés természetével kapcsolatos kutatásaiért, 1962-ben pedig Nobel-békedíjat a nukleáris fegyverek tesztelése elleni kiállásáért.