Mi volt az Enedna Medical kifejlesztése mögötti tudományos megfontolás?

Az Enedna Medical megalkotása mögött a rákkutatás két legfontosabb elméletének — a rák mint genetikai mutációk zavara és a rák mint anyagcsere-betegség — táplálkozástudományi értelmezése áll.

Hagyományosan a rákot elsősorban genetikai betegségnek tekintették, ahol a DNS mutációi irányítják a kontrollálatlan sejtnövekedést. Az anyagcsere-elmélet azonban arra irányítja a figyelmünket, hogy a sejtek anyagcseréjének változása döntő szerepet játszik a rákos sejtek abnormális burjánzásában. Az anyagcsere-elmélet szerint a sejtek anyagcseréjében bekövetkező változások a rák kialakulásának és progressziójának kulcsfontosságú tényezői.

A sejtek normális működéséhez az energiatermelő folyamatokat (például a glikolízist és az oxidatív foszforilációt) szabályozott és program-vezérelt módon kell a növekedéshez és sejtosztódáshoz kapcsolni. A daganatsejtekben megváltoznak ezek az anyagcsere-útvonalak. A metabolikus elmélet szerint az anyagcsere ezen változásai a rákbetegségnek nemcsak következményei, hanem okai is, továbbá hozzájárulnak a betegség előrehaladásához (daganatos progresszió).

Az anyagcsere-elmélet egyik jól ismert aspektusa a Warburg-hatás. Otto Warburg megfigyelte, hogy a rákos sejtek gyakran még oxigén jelenlétében is előnyben részesítik a glikolízist (az energiatermelés kevésbé hatékony módja), ellentétben a normál sejtekkel, amelyek elsősorban az oxidatív foszforilációt használják. Az újabb elmélet szerint az anyagcserében bekövetkező ilyen váltás (daganatos anyagcsere-fenotípus megjelenése) biztosítja a rákos sejtek számára a gyors szaporodáshoz szükséges energiát és építőelemeket.

Az ezen a területen végzett kutatások miatt döntöttünk úgy, hogy az Enedna Medical ne tartalmazzon cukrot és glutamint, mert a legújabb kutatások azt valószínűsítik, hogy ezen két anyag a daganatos burjánzás elsődleges üzemanyaga. A jövő rákterápiájának egyik fontos területévé válhat a ráksejtek cukor- és glutamin-anyagcseréjének célzott megtámadása, azaz specifikus gátlása.

Fontos megjegyezni, hogy a metabolikus elmélet elismeri a genetikai mutációk jelentőségét a rákban, ezért inkább a genetika és az anyagcsere kölcsönhatását hangsúlyozza a betegség kialakulásában és progressziójában. A rákkutatás folyamatosan fejlődik, ezért a termékfejlesztő munkánk során a folyamatban lévő kutatások eredményeit is beépítjük az Enedna Medical összetételébe. Ezen törekvésünk első vívmánya, hogy az Enedna Medical összetétele a metabolikus szindrómában és az inzulinrezisztenciában érintettek célzott nyomelem- és vitaminszükségleteit is lefedi. Tény ugyanis, hogy egyre több kapcsolatot tárnak fel a metabolikus szindróma és a rák kialakulásának kockázata között.