Mi a HMB (béta-hidroxi-béta-metil-butirát)?

A betegség miatt fennálló malnutríció egyik kiemelt területe az izomerő- és izomtömeg-vesztéssel járó állapotok javítása. Ezért a különböző speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek összetétele fehérjében és mikrotápanyagokban gazdag.

A betegek diétás ellátása során az izomzattal kapcsolatos fehérjepótláshoz leucin aminosavat tartalmazó készítményeket alkalmaznak. A leucinpótlást erős antikatabolikus és fehérjeanyagcsere-szabályozó tulajdonságai miatt alkalmazzák atrófiás állapotokban az izomvesztés visszafordítására. Az utóbbi húsz évben egyre nagyobb tudományos figyelmet kapott a leucin, pontosabban, a leucin lebontása során keletkező HMB.

A HMB (β-hidroxi β-metil-butirát) a leucin esszenciális aminosav metabolitja (származéka), amelynek feltételezett hatásmechanizmusához tartozik a fehérjelebomlás csökkentése és a fehérjeszintézis fokozása.

Olyan alultápláltsággal járó állapotokban, mint a rák, a szepszis és más izomsorvadásos betegségek, az izomvesztés a szervezet anyagcseréjének a fehérjebontás irányába történő eltolódásából ered. A HMB a fehérjeanyagcserét a proteaszómák által vezérelt proteolízis gátlásán és a fehérjeszintézis aktiválásán keresztül befolyásolja.

A HMB előnyös hatásait klinikai vizsgálatokkal igazolták mind egészséges egyéneknél (sportteljesítmény fokozása, edzéssel összefüggő izomkárosodás csökkentése), mind kóros állapotokban (izomtömeg megőrzése és növelése). A HMB klinikai hatékonyságát különböző izomerő-csökkenéssel és izomvesztéssel járó állapotokban igazolták, beleértve az edzésprogramokat, az öregedést, az akut és krónikus betegségeket. A HMB-kiegészítés ígéretesnek tűnik az izomtömeg megőrzésében, a fehérjeanyagcsere befolyásolásában, és potenciálisan segíthet olyan állapotokban, mint a rákos kahekszia, vagy az izomsorvadás.

A szervezet a leucin körülbelül 80%-át fehérjeszintézishez használja fel, és csak egy kis részét (5%) alakítja HMB-vé. Ezért a klinikai gyakorlatban, a betegséghez kapcsolódó alultápláltság (malnutríció) diétás ellátására általában 3 gramm/nap HMB-t tartalmazó tápszereket alkalmaznak.

A HMB-bevitelhez használt alapanyag a kalcium-HMB (CaHMB), a β-hidroxi β-metil-butirát kalciumsója, amely 84% HMB-t és 16% kalciumot tartalmaz.


A HMB adagolása

  • Tudományos vizsgálatokban megállapították, hogy a HMB hatása dózisfüggő. A HMB-vel kapcsolatos tudományos kutatások szerint az optimális dózis 3 g/nap.
  • 2 hetes HMB-kiegészítés az a minimális időtartam, amely során már hatékonyan csökken az izomkárosodás (Nissen és munkatársai 1996-ban végzett kutatásai alapján).
  • A betegek diétás ellátása során leggyakrabban használt dózis 3 g/nap, amelyet két egyenlő, 1,5 gramm HMB-t tartalmazó adagban ajánlott az étkezésekkel együtt elfogyasztani (reggeli/ebéd és vacsora).

A HMB-vel kapcsolatos funkcionális állítások

A HMB-re (béta-hidroxi-béta-metil-butirát) vonatkozó funkcionális állítások a tápanyag általános szerepét írják le a szervezet normál felépítésében vagy működésében anélkül, hogy kifejezetten összekapcsolnák azt konkrét betegségek kezelésével vagy megelőzésével. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen állításoknak igaznak és nem félrevezetőnek kell lenniük. Íme néhány szerkezetre/funkcióra vonatkozó állítás, amelyet a HMB-kiegészítőkkel kapcsolatban lehet tenni:

„A HMB támogatja az egészséges izomszövet fenntartását.“ — Ez az állítás arra utal, hogy a HMB szerepet játszik az izomszövet normál szerkezetének és fenntartásának támogatásában, hangsúlyozva az izmok egészségére gyakorolt potenciális előnyeit.

„A HMB segíti az edzés utáni regenerálódást az egészséges izomműködés érdekében.“ — Ez az állítás arra utal, hogy a HMB hozzájárul az edzés utáni regenerációs folyamathoz, elősegítve az izmok általános egészségét és működését.

„A HMB támogatja az izmok erejét és működését.“ — Ez az állítás kiemeli a HMB potenciális szerepét az izomerő és az általános izomfunkció támogatásában.

„A HMB hozzájárulhat az edzés okozta izomkárosodás csökkentéséhez.“ — Ez az állítás azt hangsúlyozza, hogy a HMB-kiegészítés hozzájárulhat az izomszövetben az intenzív edzés során bekövetkező károsodás minimalizálásához.

„A HMB támogatja a fehérjeszintézist az izomfenntartás érdekében.“ — Ez az állítás a HMB szerepét hangsúlyozza a fehérjeszintézis folyamatának támogatásában, amely elengedhetetlen az izomszövet fenntartásához.