Eleuthero: szibériai ginszeng

Az Eleuthero (Eleutherococcus senticosus) egy évelő növény, amely Észak-Ázsiában őshonos és évezredek óta adaptogénként, teljesítményfokozóként és immunerősítőként használják a népi gyógyászatban (1).

A gyógynövénykutatók és természetgyógyászok az Eleutherót ún. adaptogénnek nevezik. Az adaptogének olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek kivédik a stressz káros hatásait.

Az Eleutero aktív hatóanyagai az eleutherozidok.

Bár a növény nem tartozik hivatalosan a ginszengek családjába, ennek ellenére az Eleuthero a Ginseng rokona: ugyanazon ázsiai régiókban nő, és a ginszengekéhez hasonló hatásai vannak, ezért Szibériai Ginsengnek is nevezik — tinktúraként, teaként, vagy étrend-kiegészítő kapszulaként is fogyaszthatják.

Számos tudományos vizsgálatot végeztek az Eleutheróval, amelyek eredményei biztatónak tűnnek, hogy alátámasztják a növény számos előnyét. Az Eleutherót a gyógynövény előnyös állóképesség-javító hatásai miatt kedvelik:

 • Adaptogén természetéhez hűen a kutatások azt mutatják, hogy az Eleuthero antioxidánsként képes megvédeni a szervezetet a különféle stresszhatásoktól.
 • Egyes sportolók előszeretettel szedik az Eleutherót a sportteljesítményük fokozására; a menedzserek az Eleuthero segítségével szeretnék átvészelni a fizikailag megterhelő munkanapokat.
 • Jelenleg semmilyen klinikai bizonyíték nem támasztja alá hivatalosan, hogy az Eleuthero csökkenti a kemoterápia mellékhatásait.
 • Bár az eddigi kísérletek ígéretesek, további hosszú távú humán kísérletekre van szükség ahhoz, hogy jobban feltérképezzék az Eleuthero pontos egészségügyi előnyeit.

Sportolók állóképességének növelésére

1960-ban megjelent az első tudományos publikáció, amely óriási hatással volt a területre. Két évvel később az Eleutherót már a Szovjetunió Egészségügyi Minisztériuma is jóváhagyta, hogy stimulánsként alkalmazzák. A központi kormány támogatásával, a szovjet olimpiai csapat is Eleutherót szedett. A sportolókról szóló tanulmány szerint adaptogénekkel javították a sportolók állóképességét és regenerációját, amely által megnövekedett oxigénbevitelt és jobb teljesítményt értek el a versenyeken.

 • A sportolók eredményeit egy ezer szibériai bányászról szóló tanulmány követte, amelyben megállapították, hogy az influenzajárvány során az esetek gyakorisága csaknem kétharmadával esett vissza azon bányászok körében, akik Elutherót szedtek. Mivel az adaptogénekkel kapcsolatos kutatásaik folytatódtak, újabb gyógynövényeket kezdtek tanulmányozni.
 • Egy 2010-ben sportolókkal végzett kettősvak klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a gyógynövény 8-hetes szedése szignifikánsan növelte a sportolók állóképességét. Az Eleuthero kapszula növelte a sportolókban az energiát, javította az anyagcserét és a fizikai teljesítményt. Pozitív hatással volt a szív- és érrendszeri egészségükre is, javítva a véráramlást és a vérnyomást (2).

Posztmenopauzás nők számára

 • Posztmenopauzás nőkön végzett kislétszámú klinikai vizsgálatokban az Eleuthero-kiegészítők csökkentették az LDL (rossz) koleszterinszintet és javították a HDL (jó) koleszterinszintet.
 • Egy másik, szintén kislétszámú kettősvak klinikai vizsgálat szerint az Eleuthero csökkentheti a fájdalmat és a térdízületi gyulladás tüneteit posztmenopauzás nőknél. További kutatásokra van szükség ezen hatások feltérképezéséhez (3, 4).

Az immunrendszer serkentésére

Laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy az Eleuthero serkentheti az immunrendszert, ugyanakkor erre irányuló klinikai vizsgálatokat nem végeztek.

 • Egy tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a gyógynövénynek nagy antioxidáns potenciálja lehet.
 • Egy állatkísérlet ígéretes immunerősítő tulajdonságokról számolt be (5).

Vércukorszint szabályozása

 • Egy tanulmány kimutatta, hogy az Eleuthero segíthet a vércukorszint szabályozásában (6).

Burnout és depresszió

Ami az érzelmi stressz, szorongás és depresszió kezelését illeti, a kutatás itt nem egyértelmű. Sok kutató úgy véli, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztosan tudjuk, mire és hogyan fejti ki a hatását az Eleuthero.

 • Egy 2013-as tanulmány szerint a gyógynövény szedése csekély javulást eredményezett. A vizsgálatban alkalmazott dózisok azonban kisebbek voltak, mint a kereskedelmi dózisok, így az eredmények ezt a különbséget tükrözhetik (7).
 • Egy másik tanulmány idegvédő tulajdonságokat mutatott ki, amelyek javíthatják a stressz-szintet és a hangulatot. A vizsgálatot azonban állatokon végezték, így az embereknél több kutatásra van szükség (8, 9).

Egyéb hatások

Néhány másik tanulmány erős bizonyítékot szolgáltat Eleuthero egyéb állításainak alátámasztására.

 • Laboratóriumi, in vitro vizsgálatok azt mutatják, hogy az Eleuthero olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek ösztrogén-, progesztin-, mineralokortikoid- és glükokortikoid-receptorokhoz kötődnek (10).

Irodalom:

1. Harkey MR, Henderson GL, Gershwin ME, et al. Variability in commercial ginseng products: an analysis of 25 preparations. Am J Clin Nutr 2001;73:1101-6.

2. Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.

3. Park SH, Kim SK, Shin IH. Effects of AIF on Knee Osteoarthritis Patients: Double-blind, Randomized Placebo-controlled Study. Korean J Physiol Pharmacol. 2009 Feb;13(1):33-7.

4. Lee YJ, Chung HY, Kwak HK, et al. The effects of A. senticosus supplementation on serum lipid profiles, biomarkers of oxidative stress, and lymphocyte DNA damage in postmenopausal women. Biochem Biophys Res Commun. Oct 10 2008;375(1):44-48.

5. Yang, Ping & Jia, Qiao & Meng, Xian. (2013). The Study of Eleutheroside on Immunological Function of Aging Rats. Advanced Materials Research. 634-638. 1175-1178. 10.4028/www.scientific.net/AMR.634-638.1175.

6. Lim, Sang-Hyun & Park, Yu-Hwa & Kwon, Chang-Ju & Ham, Hun-Ju & Jeong, Haet-Nim & Kim, Kyung-Hee & Ahn, Young-Sup. (2010). Anti-diabetic and Hypoglycemic Effect of Eleutherococcus spp.. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. 39. 1761-1768. 10.3746/jkfn.2010.39.12.1761.

7. Schaffler K, Wolf OT, Burkart M. No benefit adding eleutherococcus senticosus to stress management training in stress-related fatigue/weakness, impaired work or concentration, a randomized controlled study. Pharmacopsychiatry. 2013 Jul;46(5):181-90. doi: 10.1055/s-0033-1347178. Epub 2013 Jun 5. PMID: 23740477.

8. Donghun Lee, Juyeon Park, Jepil Yoon, Mi-Yeon Kim, Ho-Young Choi, Hocheol Kim. Neuroprotective effects of Eleutherococcus senticosus bark on transient global cerebral ischemia in rats. Journal of Ethnopharmacology. Volume 139, Issue 1, 2012, Pages 6-11, ISSN 0378-8741, https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.05.024.

9. Tohda C, Ichimura M, Bai Y, et al. Inhibitory effects of Eleutherococcus senticosus extracts on amyloid beta(25-35)-induced neuritic atrophy and synaptic loss. J Pharmacol Sci. Jul 2008;107(3):329-339.

10. Pearce PT, Zois I, Wynne KN, et al. Panax ginseng and Eleuthrococcus senticosus extracts—in vitro studies on binding to steroid receptors. Endocrinol Jpn. 1982 Oct;29(5):567-73.