Astragalus

Az Astragalus gyógynövényt évszázadok óta alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban, mivel számos élettani előnnyel rendelkezik, beleértve az immunrendszert erősítő, öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásokat.

Az Astragalus javíthatja az immunrendszert, valamint a krónikus fáradtság és a szezonális allergiák tüneteit. Segíthet bizonyos szívbetegségben, vesebetegségben és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is. Bár az Astragalusból nincs hivatalos ajánlás az adagolásra, a legtöbb ember számára biztonságos, akár tartós szedés mellett is.

A kínaiak úgy gondolják, hogy az Astragalus meghosszabbítja az életet, ezért számos betegség gyógyítására használják, mint például allergia, megfázás, szívbetegségek, cukorbetegség és egyéb betegségek ellen.

 • Az Astragalus segíthet az immunrendszer erősítésében a bakteriális és vírusos fertőzések, köztük a megfázás megelőzésében és leküzdésében.
 • Bár a kutatási eredmények vegyesek, szívelégtelenségben szenvedő betegeknél az Astragalus segíthet a szívműködés javításában és csökkentheti a szívizomgyulladás tüneteit.
 • Az intravénás Astragalus készítmények segíthetnek enyhíteni a kemoterápia-okozta hányingert és csökkentik a hányást.
 • Az Astragalus étrend-kiegészítők segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének szabályozásában.
 • Az Astragalus javíthatja a veseműködést a vesebetegségben szenvedőknél, és megelőzheti a fertőzéseket a csökkent veseműködésű betegeknél.
 • Az Astragalus jótékony hatású lehet a krónikus fáradtság és a szezonális allergiák tüneteinek csökkentésében.
 • Laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy az Astragalusnak rákellenes hatása is lehet.

Fontos leszögezni, hogy Astragalus hatásait nagy-létszámú klinikai vizsgálatokkal még nem erősítették meg, a tapasztalatok népgyógyászati adatokon és kisebb létszámú kutatásokon alapulnak.

Mi az Astragalus?

Az Astragalus, más néven Huáng Qí vagy csűdfű, leggyakrabban a hagyományos kínai orvoslásban való használatáról ismert (1, 2).

Bár az Astragalusnak több mint 2000 faja létezik, csak kettőt használnak táplálék-kiegészítőkben: az Astragalus membranaceust és az Astragalus mongholicust (2).

 • A növény gyökeréből számos étrend-kiegészítőt készítenek, beleértve a folyékony kivonatokat, kapszulákat, porokat és teákat.
 • Az Astragalust néha injekcióként vagy intravénásan is használják kórházi környezetben.

A gyökér számos aktív növényi vegyületet tartalmaz, amelyekről úgy tartják, hogy felelősek a potenciális előnyökért (3, 4). Például, aktív vegyületei segíthetik az immunrendszer erősítését és a gyulladás csökkentését (5).

Az Astragalusszal kapcsolatban még mindig korlátozottak a kutatások, de népgyógyászati adatok szerint használható a közönséges megfázás, a szezonális allergiák, a szívbetegségek, a vesebetegségek, a krónikus fáradtság és egyebek kezelésére (5, 6).

Erősítheti az immunrendszert

Az Astragalus hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek erősíthetik az immunrendszert. Immunrendszerünk elsődleges szerepe, hogy megvédje szervezetünk a káros behatolókkal szemben, beleértve a baktériumokat és vírusokat, amelyek betegségeket okozhatnak (7). Bár ezek a vizsgálatok ígéretesek, további kutatásokra van szükség az Astragalus fertőzések megelőzésében és kezelésében való hatékonyságának meghatározására.

 • Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy az Astragalus fokozhatja a fehérvérsejtek termelését a szervezetben, amelyek az immunrendszer betegségmegelőzéséért felelős sejtjei (6, 8).
 • Egereken végzett kísérletek során az Astragalus gyökérről kimutatták, hogy segít elpusztítani a baktériumokat és vírusokat a fertőzött állatokban (9, 10).
 • Bár a kutatás korlátozott, az Astragalus segíthet az emberi vírusfertőzések elleni küzdelemben is, beleértve a megfázást és a májfertőzést (11, 12, 13).

Javíthatja a szívműködést

Az Astragalus segíthet javítani a szívműködést bizonyos szívbetegségekben szenvedőknél. Úgy gondolják, hogy az Astragalus kitágítja az ereket, és növeli a szívből kipumpált vér mennyiségét (14).

 • Egy klinikai vizsgálatban a szívelégtelenségben szenvedő betegek 2,25 gramm Astragalust kaptak naponta kétszer, két héten keresztül, a hagyományos kezelés mellett. Az Astragalust szedő betegek körében nagyobb javulást tapasztaltak a szívműködésükben, mint azoknál, akik csak hagyományos kezelésben részesültek (15).
 • Egy másik vizsgálatban a szívelégtelenségben szenvedő betegek napi 60 gramm Astragalust kaptak intravénásán a hagyományos kezelés mellett. Szignifikánsan javultak a tüneteik is, mint azoknál, akik csak hagyományos kezelésben részesültek (16).
 • Más, szívelégtelenségben szenvedő betegeken végzett vizsgálatok nem mutattak ki előnyt a szívműködésre nézve (17). Ezenkívül egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az Astragalus csökkentheti a szívizomgyulladás, a szív gyulladásos állapotának tüneteit. Ennek ellenére az eredmények vegyesek (18).

Enyhítheti a kemoterápia mellékhatásait

Egyes tanulmányok szerint az Astragalus segíthet a kemoterápiának számos negatív mellékhatásának egy részének enyhítésében.

 • Egy kemoterápiában részesülő betegekkel végzett klinikai vizsgálatban az intravénásan adott Astragalus 36%-kal csökkentette a hányingert, 50%-kal a hányást és 59%-kal a hasmenést (19).
 • Hasonlóképpen, a vastagbélrák miatt kemoterápiában részesülő egyéneknél is kimutatták a gyógynövény jótékony hatását a hányinger és hányás ellen (20).
 • Egy klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy 500 mg Astragalus intravénás beadása hetente háromszor csökkentheti a kemoterápiával összefüggő rendkívüli fáradtságot. Az Astragalus azonban csak a kezelés első hetében tűnt hasznosnak (21).

Segíthet szabályozni a vércukorszintet

Az Astragalus gyökérben található hatóanyagok segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, hiszen az Astragalust a cukorbetegség kezelésében leggyakrabban felírt gyógynövényként tartják számon Kínában (22, 23).

 • Állatokon és laboratóriumokban végzett vizsgálatokban kimutatták, hogy az Astragalus javítja a cukoranyagcserét és csökkenti a vércukorszintet. Egy állatkísérletben az Astragalus még testsúlycsökkenéshez is vezetett (24, 25, 26).
 • Bár több kutatásra van szükség, az embereken végzett vizsgálatok eddig hasonló hatásokat mutatnak. Például, a tanulmányok kimutatták, hogy napi 40–60 gramm Astragalus bevétele növelheti a vércukorszintet éhgyomorra és étkezés után, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, ha naponta legfeljebb négy hónapig szedik (27).

Javíthatja a veseműködést

Az Astragalus támogathatja a vese egészségét azáltal, hogy javítja a véráramlást és a veseműködés laboratóriumi értékeit, például a vizeletben lévő fehérje mennyiségét.

 • A proteinuria olyan állapot, amelyben abnormális mennyiségű fehérje található a vizeletben, ami annak a jele, hogy a vesék sérültek vagy nem működnek megfelelően (28). Az Astragalus több, vesebetegségben szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálatban javította a proteinuriát (29).
 • Az Astrataglus segíthet a fertőzések megelőzésében is csökkent veseműködésű embereknél (30). Napi 7,5-15 gramm Astragalus 3-6 hónapon keresztül 38%-kal csökkentette a fertőzés kockázatát a nefrotikus szindrómának nevezett vesebetegségben szenvedőknél. Ennek a hatásnak a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség (31).

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök

Számos előzetes tanulmány létezik az Astragalusszal kapcsolatban, amelyek azt mutatják, hogy a gyógynövénynek más potenciális előnyei is lehetnek, többek között:

 • Javíthatja a krónikus fáradtság tüneteit: Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy az Astragalus segíthet a krónikus fáradtság szindrómában szenvedők fáradtságának javításában, ha más gyógynövény-kiegészítőkkel kombinálják (29, 32).
 • Lehetséges rákellenes hatások: Laboratóriumi vizsgálatokban az Astragalus elősegítette az apoptózist vagy a programozott sejthalált különböző típusú rákos sejtekben (33, 34, 35).
 • Javíthatja a szezonális allergiás tüneteit: Noha a vizsgálatok száma korlátozott, egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy napi kétszer 160 mg Astragalus csökkentheti a tüsszögést és az orrfolyást a szezonális allergiában szenvedő egyéneknél (36).

Irodalom:

1. Liu P, Zhao H, Luo Y. Anti-Aging Implications of Astragalus Membranaceus (Huangqi): A Well-Known Chinese Tonic. Aging Dis. 2017 Dec 1;8(6):868-886. doi: 10.14336/AD.2017.0816. PMID: 29344421; PMCID: PMC5758356.

2. Astragalus https://www.nccih.nih.gov/health/astragalus

3. Fu J, Wang Z, Huang L, Zheng S, Wang D, Chen S, Zhang H, Yang S. Review of the botanical characteristics, phytochemistry, and pharmacology of Astragalus membranaceus (Huangqi). Phytother Res. 2014 Sep;28(9):1275-83. doi: 10.1002/ptr.5188. Epub 2014 Aug 2. PMID: 25087616.

4. Bratkov VM, Shkondrov AM, Zdraveva PK, Krasteva IN. Flavonoids from the Genus Astragalus: Phytochemistry and Biological Activity. Pharmacogn Rev. 2016 Jan-Jun;10(19):11-32. doi: 10.4103/0973-7847.176550. PMID: 27041870; PMCID: PMC4791984.

5. Jin M, Zhao K, Huang Q, Shang P. Structural features and biological activities of the polysaccharides from Astragalus membranaceus. Int J Biol Macromol. 2014 Mar;64:257-66. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2013.12.002. Epub 2013 Dec 8. PMID: 24325861.

6. Block KI, Mead MN. Immune system effects of echinacea, ginseng, and astragalus: a review. Integr Cancer Ther. 2003 Sep;2(3):247-67. doi: 10.1177/1534735403256419. PMID: 15035888.

9. Gao XH, Xu XX, Pan R, Li Y, Luo YB, Xia YF, Murata K, Matsuda H, Dai Y. Saponin fraction from Astragalus membranaceus roots protects mice against polymicrobial sepsis induced by cecal ligation and puncture by inhibiting inflammation and upregulating protein C pathway. J Nat Med. 2009 Oct;63(4):421-9. doi: 10.1007/s11418-009-0348-2. Epub 2009 Jun 24. PMID: 19548065.

10. Peng TQ, Yang YZ, Kandolf R. [Effect and mechanism of Astragalus membranaceus on coxsackie B3 virus RNA in mice]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1994 Nov;14(11):664-6. Chinese. PMID: 7703635.

11. Astragalus membranaceus. Monograph. Altern Med Rev. 2003 Feb;8(1):72-7. PMID: 12611564.

12. McCulloch M, Broffman M, Gao J, Colford JM Jr. Chinese herbal medicine and interferon in the treatment of chronic hepatitis B: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Am J Public Health. 2002 Oct;92(10):1619-28. doi: 10.2105/ajph.92.10.1619. PMID: 12356611; PMCID: PMC1447297.

13. Tang LL, Sheng JF, Xu CH, Liu KZ. Clinical and experimental effectiveness of Astragali compound in the treatment of chronic viral hepatitis B. J Int Med Res. 2009 May-Jun;37(3):662-7. doi: 10.1177/147323000903700308. PMID: 19589248.

14. Wang D, Zhuang Y, Tian Y, Thomas GN, Ying M, Tomlinson B. Study of the effects of total flavonoids of Astragalus on atherosclerosis formation and potential mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:282383. doi: 10.1155/2012/282383. Epub 2012 Jan 29. PMID: 22496932; PMCID: PMC3306992.

15. Yang QY, Lu S, Sun HR. [Effects of astragalus on cardiac function and serum tumor necrosis factor-alpha level in patients with chronic heart failure]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2010 Jul;30(7):699-701. Chinese. PMID: 20929124.

16. Zhang JG, Yang N, He H, Wei GH, Gao DS, Wang XL, Wang XZ, Song GY. [Effect of Astragalus injection on plasma levels of apoptosis-related factors in aged patients with chronic heart failure]. Chin J Integr Med. 2005 Sep;11(3):187-90. Chinese. doi: 10.1007/BF02836502. PMID: 16181532.

17. Zhang JG, Yang N, He H, Wei GH, Gao DS, Wang XL, Wang XZ, Song GY. [Effect of Astragalus injection on plasma levels of apoptosis-related factors in aged patients with chronic heart failure]. Chin J Integr Med. 2005 Sep;11(3):187-90. Chinese. doi: 10.1007/BF02836502. PMID: 16181532.

18. Piao YL, Liang XC. Astragalus membranaceus injection combined with conventional treatment for viral myocarditis: a systematic review of randomized controlled trials. Chin J Integr Med. 2014 Oct;20(10):787-91. doi: 10.1007/s11655-014-1825-3. Epub 2014 Aug 6. PMID: 25098261.

19. Duan P, Wang ZM. [Clinical study on effect of Astragalus in efficacy enhancing and toxicity reducing of chemotherapy in patients of malignant tumor]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2002 Jul;22(7):515-7. Chinese. PMID: 12592686.

20. Chen MH, May BH, Zhou IW, Zhang AL, Xue CC. Integrative Medicine for Relief of Nausea and Vomiting in the Treatment of Colorectal Cancer Using Oxaliplatin-Based Chemotherapy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Phytother Res. 2016 May;30(5):741-53. doi: 10.1002/ptr.5586. Epub 2016 Feb 23. PMID: 26912094.

21. Chen HW, Lin IH, Chen YJ, Chang KH, Wu MH, Su WH, Huang GC, Lai YL. A novel infusible botanically-derived drug, PG2, for cancer-related fatigue: a phase II double-blind, randomized placebo-controlled study. Clin Invest Med. 2012 Feb 1;35(1):E1-11. doi: 10.25011/cim.v35i1.16100. PMID: 22309959.

22. Agyemang K, Han L, Liu E, Zhang Y, Wang T, Gao X. Recent Advances in Astragalus membranaceus Anti-Diabetic Research: Pharmacological Effects of Its Phytochemical Constituents. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:654643. doi: 10.1155/2013/654643. Epub 2013 Nov 17. PMID: 24348714; PMCID: PMC3855992.

23. Xie W, Zhao Y, Zhang Y. Traditional chinese medicines in treatment of patients with type 2 diabetes mellitus. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:726723. doi: 10.1155/2011/726723. Epub 2011 Mar 17. PMID: 21584252; PMCID: PMC3092648.

24. Wu Y, Ou-Yang JP, Wu K, Wang Y, Zhou YF, Wen CY. Hypoglycemic effect of Astragalus polysaccharide and its effect on PTP1B. Acta Pharmacol Sin. 2005 Mar;26(3):345-52. doi: 10.1111/j.1745-7254.2005.00062.x. PMID: 15715932.

25. Liu M, Wu K, Mao X, Wu Y, Ouyang J. Astragalus polysaccharide improves insulin sensitivity in KKAy mice: regulation of PKB/GLUT4 signaling in skeletal muscle. J Ethnopharmacol. 2010 Jan 8;127(1):32-7. doi: 10.1016/j.jep.2009.09.055. Epub 2009 Oct 2. PMID: 19800959.

26. Ke B, Ke X, Wan X, Yang Y, Huang Y, Qin J, Hu C, Shi L. Astragalus polysaccharides attenuates TNF-α-induced insulin resistance via suppression of miR-721 and activation of PPAR-γ and PI3K/AKT in 3T3-L1 adipocytes. Am J Transl Res. 2017 May 15;9(5):2195-2206. PMID: 28559971; PMCID: PMC5446503.

27. Tian H, Lu J, He H, Zhang L, Dong Y, Yao H, Feng W, Wang S. The effect of Astragalus as an adjuvant treatment in type 2 diabetes mellitus: A (preliminary) meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2016 Sep 15;191:206-215. doi: 10.1016/j.jep.2016.05.062. Epub 2016 Jun 3. PMID: 27269392.

29. Zhang HW, Lin ZX, Xu C, Leung C, Chan LS. Astragalus (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Oct 22;(10):CD008369. doi: 10.1002/14651858.CD008369.pub2. PMID: 25335553.

30. Wang HE, Gamboa C, Warnock DG, Muntner P. Chronic kidney disease and risk of death from infection. Am J Nephrol. 2011;34(4):330-6. doi: 10.1159/000330673. Epub 2011 Aug 22. PMID: 21860228; PMCID: PMC3169360.

31. Wu HM, Tang JL, Cao L, Sha ZH, Li Y. Interventions for preventing infection in nephrotic syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Apr 18;2012(4):CD003964. doi: 10.1002/14651858.CD003964.pub3. PMID: 22513919; PMCID: PMC6485906.

32. Zhang ZX, Wu LL, Chen M. [Effect of lixu jieyu recipe in treating 75 patients with chronic fatigue syndrome]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2009 Jun;29(6):501-5. Chinese. PMID: 19702080.

33. Ye MN, Chen HF, Zhou RJ, Liao MJ. [Effects of Astragalus polysaccharide on proliferation and Akt phosphorylation of the basal-like breast cancer cell line]. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2011 Dec;9(12):1339-46. Chinese. doi: 10.3736/jcim20111210. PMID: 22152773.

34. Ye MN, Chen HF, Zhou RJ, Liao MJ. [Effects of Astragalus polysaccharide on proliferation and Akt phosphorylation of the basal-like breast cancer cell line]. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2011 Dec;9(12):1339-46. Chinese. doi: 10.3736/jcim20111210. PMID: 22152773.

35. Auyeung KK, Law PC, Ko JK. Astragalus saponins induce apoptosis via an ERK-independent NF-kappaB signaling pathway in the human hepatocellular HepG2 cell line. Int J Mol Med. 2009 Feb;23(2):189-96. PMID: 19148542.

36. Matkovic Z, Zivkovic V, Korica M, Plavec D, Pecanic S, Tudoric N. Efficacy and safety of Astragalus membranaceus in the treatment of patients with seasonal allergic rhinitis. Phytother Res. 2010 Feb;24(2):175-81. doi: 10.1002/ptr.2877. PMID: 19504468.