A malnutríció (alultáplátság) okai és tünetei

Az öregedéssel együtt járó vagy betegségek okozta izomcsökkenés gyakran az alultápláltságra (malnutríció) vezethető vissza. Hasonló módon, egy sebészeti beavatkozás vagy egy sportsérülés is okozhat izomerő- és izomtömeg-vesztést, amennyiben a táplálék nem tartalmazza a szükséges mennyiségű és minőségű fehérjét, vitamint vagy ásványi anyagot.

A malnutríció oka a tápanyagbeli szükségletekhez képest elégtelen tápanyagbevitel.

A malnutríció tünetei:

  • Idővel bekövetkező fogyás
  • Izomtömeg fokozatos elvesztése
  • Zsírtömeg fokozatos elvesztése
  • Folyadék felhalmozódása
  • Csökkent funkcionális izomállapot (pl. csökkent fogáserő)

Az étvágycsökkenést eredményező betegségek vagy terápiás beavatkozások szükségképpen elégtelen tápanyagbevitelt okozhatnak, amelynek rendezése a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember feladata. Ismert probléma a daganatos megbetegedések gyógyításában alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásai, amelyek között az étvágytalanság kiemelt helyen említhető. Mind az émelygés, mind az ízlelés megváltozása, valamint a többi hasonló mellékhatás hozzájárulhat a csökkent étel-, ill. tápanyagfelvételhez. A nem megfelelő tápanyagbevitel alultápláltságot eredményezhet, ami kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet képességét a betegséggel való megküzdésre, a kezelések elviselésére és a gyógyulásra.

Az időskori alultápláltság is többtényezős. Az öregedéssel kapcsolatos élettani és biokémiai változások, a meglévő krónikus betegségek, az azokra szedett gyógyszerek mellékhatásai, a pszichoszociális tényezők, a konkrét idős ember anyagi helyzete, és a mindezektől is meghatározott életmódja, mind, mind hozzájárulhatnak az étkezés iránti vágy csökkenéséhez. Önmagában maga az öregedés az izomtömeg fokozatos csökkenésével járhat (sarcopenia), az alultápláltság csak súlyosbítja ezt a folyamatot.

Ezért a malnutríció rendezése létfontosságú a betegség vagy az öregedési folyamatok miatt alultáplált személyek számára. Előbbi magában foglalhatja az étrend módosítását, ideértve a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek fogyasztását.

Elengedhetetlen, hogy a malnutríciót okozó betegségekben szenvedő egyének, illetve és különösen az idősek, átfogó és személyre szabott dietetikai ellátásban részesüljenek. Az egészségügyi szakemberek felmérhetik a tápláltsági állapotot, azonosíthatják a malnutríció kialakulásáért felelős tényezőket, és személyre szabott beavatkozásokat dolgozhatnak ki az alultápláltság és az izomsorvadás kezelésére. E beavatkozásokkal célunk nemcsak a páciens általános jólétének, az életminőségének növelése, hanem az esetleg fennálló betegsége/ betegségei kezelési eredményeinek javítása is. E munkához kíván támogató segítséget nyújtani az Enedna Medical.

Az Enedna Medical egy olyan speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer, amely a betegség miatt fennálló izomerő- és izomtömeg-vesztéssel járó, betegséghez kapcsolódó fehérje-, vitamin- és ásványi anyag malnutríció diétás ellátására ajánlott.