A HMB szerepe a daganatos betegek diétás ellátásában

A β-hidroxi β-metil-butirát (HMB) kiegészítés hatása az izomtömegre, izomfunkcióra és egyéb eredményekre rákos betegeknél: szisztematikus áttekintés


A rákbetegek onkológiai ellátása során az alacsony izomtömeg a kedvezőtlen klinikai kimenetel előjele lehet. A HMB (β-hidroxi β-metil-butirát) az izomvesztés lehetséges ellenszere mind idős felnőttekben, mind a különböző betegségekkel küzdők esetén.

Amerikai, kanadai és brit kutatók egy tudományos review cikkben összegezték a HMB daganatos betegek diétás ellátásában játszott szerepét — hatásait és biztonságosságát—, amelyhez tizenöt tanulmány, köztük hat randomizált, kontrollált vizsgálat eredményeit elemezték. A klinikai vizsgálatok 80%-ban 3 g/nap Ca-HMB hatóanyagot alkalmaztak (a HMB kalciumsóját), amelyet a vizsgálatok kétharmadánál aminosavakkal együtt, egyharmadánál önálló kiegészítő készítmény formájában szedték a betegek. A HMB szedésével közvetlenül összefüggő súlyos mellékhatásokról egyetlen tanulmányban sem számoltak be.

A magasabb tudományos értékű vizsgálatokat figyelembe véve, a HMB-kiegészítés kedvező hatását négyből négy vizsgálatban az izomtömeg, kettőből kettőben az izomfunkció, háromból háromban a kórházi bennfekvés, és hétből ötben a túlélés tekintetében találták bizonyítottnak. A HMB életminőségre vagy testsúlyra gyakorolt kedvező hatását csak négyből kettő, illetve ötből két vizsgálatban igazolták. Korlátolt mennyiségű bizonyíték valószínűsíti, hogy a HMB jótékony szerepet játszhat az onkológiai kezelésekkel összefüggő toxicitási hatások kivédésében, a gyulladások csökkentésében és a kedvező tumorválasz tekintetében is.

A tizenöt publikációt feldolgozó metaanalízissel készült tanulmány leszögezi, hogy a daganatos betegek diétás ellátásában alkalmazott HMB-kiegészítés egyértelműen előnyös, mert jótékony hatással van a páciensek izomtömegére és izomfunkcióira.

Forrás: Prado CM, Orsso CE, Pereira SL, Atherton PJ, Deutz NEP. Effects of β-hydroxy β-methylbutyrate (HMB) supplementation on muscle mass, function, and other outcomes in patients with cancer: a systematic review. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022 Jun;13(3):1623-1641. doi: 10.1002/jcsm.12952. Epub 2022 Mar 17. PMID: 35301826; PMCID: PMC9178154.